Ontdek praktische tips en inspirerende verhalen op onze blog

Betekenisvol werk: Britt deelt haar ervaring als zorghulp

Geschreven door Iris Klaversma | 8-aug-2024 12:16:39

Britt wilde graag iets betekenen voor ouderen en hoorde via een vriendin over Hups. "Als ik ouderen zie, dan vind ik ze zo lief," vertelt ze met een glimlach. Het sprak haar aan dat het werk goed te combineren was met haar studie en dat ze mensen gewoon bij haar in de buurt kon ondersteunen.  

Echt iets betekenen voor anderen  

“Ik heb geen achtergrond in de zorg, maar wilde graag naast mijn studie een betekenisvolle bijbaan,” vertelt Britt. Haar eerste cliënt bij Hups was een hele lieve mevrouw met dementie. Britt hielp met boodschappen doen, het huis opruimen en was er voor gezelschap. Mevrouw was geschiedenisdocent geweest en vertelde graag verhalen over Suriname en de geschiedenis. “Dan pakte ze haar fotoboek erbij en kon ze zulke bijzondere verhalen vertellen,” glimlacht Britt.  

De alledaagse taken of korte gesprekken vergat mevrouw snel, soms kon ze 10 keer hetzelfde herhalen. Britt ging hier geduldig mee om en probeerde in te gaan op een ander onderwerp. Na een paar bezoeken opende mevrouw de deur en herkende ze Britt meteen. “Op dat moment voelde ik echt dat we iets hadden opgebouwd, dat gaf een goed gevoel!”  

Zelf cliënten kiezen  

Britt vindt het ideaal dat je bij Hups zelf je cliënten kunt uitkiezen. Dit gaf haar de mogelijkheid om cliënten met verschillende diagnoses te ondersteunen, zoals een gezin waarvan het kind autisme heeft. “Het was even onwennig in het begin, want hij praat niet. Als hij wegrende, wist ik niet zo goed of ik er maar bij moest staan, want ik kon niet vragen wat hij wilde doen,” vertelt Britt. Na een paar bezoeken vond ze haar eigen weg. Ze begon gewoon tegen hem te praten en hij pakte haar hand vast als hij ergens naartoe wilde. Ze speelden samen in de speeltuin en aan het einde van de middag begon hij haar te knuffelen. “Dat was zo schattig,” lacht Britt.  

Haar meest uitdagende cliënt was een man met dementie die ook slechthorend en slechtziend was. Hij was erg op zichzelf en wilde het liefst de hele dag binnen zitten. Britt toonde begrip en probeerde in de gesprekken de focus te leggen op de mooie dingen, zoals zijn liefde voor Ajax.   

Waardevolle praktijkervaring  

“Ik heb zoveel geleerd van mijn cliënten,” vertelt Britt enthousiast. “Zoals het leiden van gesprekken en het beter begrijpen van de belevingswereld van iemand met dementie, het oefenen van non-verbale communicatie om een band op te bouwen met een kindje dat autisme heeft, en op creatieve manieren ouderen enthousiasmeren om naar buiten te gaan. Je maakt echt iemands dag!”

Wil jij net als Britt betekenisvol werk doen en praktijkervaring opdoen?  

Bij Hups kan iedereen werken, geen ervaring in de zorg maar wel affiniteit? Leer door te doen, verrijk je kennis via de Hups Academy en kies jouw cliënten.